Aankomende opleidingen

Bekijk alles

Full Face Masks

Langzaam maar zeker zie je ze steeds vaker langs de waterkant, Full Face Masks of "Volgelaatsmaskers". Vroeger werden ze alleen gebruikt door duikers die op 100m diepte laswerkzaamheden moesten verrichten, maar nu zie je ook steeds meer "normale" duikers met zo'n masker.Hoe werkt dat dan?

 

 

Integrated Dive Mask

Allereerst is "Full Face Mask" niet de correcte naam meer voor deze maskers. Ze doen namelijk veel meer dan alleen je hele gezicht bedekken. Je kunt er alle mogelijke accessoires bij gebruiken die jouw leven onderwater een stuk aangenamer maken. Bijvoorbeeld: Communicatie, Ingebouwd licht, ingebouwde display voor luchtvoorraad en diepte, datarecorder, een drinkzakje en niet te vergeten natuurlijk je 2e trap! De correcte term is dus " Integrated Dive Mask" omdat in dit masker allerlei functies geïntegreerd zijn.

 

Klaren

Klaren gaat met de Ocean Reef Full Face Masks heel gemakkelijk. In het masker zitten 2 dopjes geschroefd die je in 3 dimensies kunt verstellen zodat ze iedereen passen. Door lichtjes tegen de bovenkant van het masker te duwen, sluiten deze dopjes je neus af, zodat je gewoon kunt klaren.

 


Lekken

Een Full Face Mask lekt niet. Mocht er om wat voor reden dan ook toch een lekkage ontstaan, dan zal er altijd lucht uit het masker ontsnappen, maar nooit water naar binnen lopen. Dit komt omdat er in het masker een lichte overdruk is.

 

Luchtverbruik

Met een Full Face Mask zul je in het begin een wat hoger luchtverbruik hebben dan je gewend bent. Dit komt omdat je niet gewend bent aan het masker, niet aan het masker zelf! Als je eenmaal comfortabel duikt met het masker is je luchtverbruik niet anders dan normaal, misschien zelfs iets minder.

 

Zonder lucht

Wat moet je dan doen in een zonder-lucht-situatie als je een Full Face Mask draagt?

Hier zijn meerdere oplossingen voor, je leert deze in de Full Face Mask Specialty


Ademen

Omdat het masker je hele gezicht omvat en een geïntegreerde automaat heeft, hoeft je niet meer per se door je mond te ademen. Dit gaat net zo gemakkelijk door je neus. Het voordeel is niet alleen dat je niet meer op een bitje hoeft te bijten, maar ook dat je op een natuurlijkere manier ademt. Zo verwarmt je neus de lucht die je inademt en krijg je dus ook niet zo'n droge mond meer.


Op en af zetten

Het masker zit met 6 banden vast om je hoofd, het is dus onmogelijk om hem te verliezen (=veiligheid). Op de Ocean Reef maskers zit verder een gepattenteerd systeem waarmee je in één beweging heel gemakkelijk het masker weer af kunt zetten. Een kind kan de was doen...

 

 


Beslaan

Een Full Face Mask beslaat niet. Punt. De lucht die je inademt wordt via een ingenieus systeem eerst langs het vizier geleid, zodat de binnenkant van het vizier continue gekoeld wordt en dus niet kan beslaan.

 

 

 

 


Uitleg Full Face Maskers Training G-Divers Neptune Space